Antonov An-225 Mriya: Dünyanın En Büyük Kargo Uçağı

Antonov An-225 Mriya, dünyanın aktif olan en büyük kargo uçağıdır. Kelime olarak “hayal” anlamına gelen Mriya’nın üretimi Ukrayna merkezli “Antonov Tasarım Bürosu” tarafından yapıldı. Başlangıçta amacı Buran Uzay Mekiğini ve Energiya taşıyıcı roketini taşımaktı. Ayrıca Sovyetler tarafından üretilmiş olan yaşlı Myasishchev VM-T’nin yerini alabilecek bir süper taşıyıcı olması istendi. Soğuk savaş sırasında kod adı “Cossack” idi.

Mriya 21 Aralık 1988’de ilk uçuşunu yaptı. Ayrıca belirtmek isteriz ki bu dönemde piyasadaki tüm uçaklardan yaklaşık %50 daha daha büyüktü. Bu inanılmaz uçak, maksimum kalkış ağırlığı 600 tonun üzerinde olan ve kanat alanı en geniş olma özelliği taşıyan ilk ve tek uçak olmak gibi bir sürü dünya rekoru kırdı. Hatta Uluslararası Havacılık Federasyonu tarafından 240 alanda Guinnes Rekorlar Kitabı’na aday gösterildi.

Dünyanın En Büyük Uçağı Nasıldır?

2001 yılından beri ticari anlamda piyasada bulunan Mriya, boşken 280 ton ağırlığında olup yaklaşık 200 ton ağırlığa kadar tek parça kargo taşıyabilir. Örneğin 16 adet standart havacılık konteynerı veya 50 adet arabayı rahatça taşıyabilir. Kargo burun kısmından yüklenir ve nihai ağırlığını azaltmak amacıyla kargo kapısı veya arka rampası bulunmaz. Muazzam kargo bölmesi 142ft (43m) uzunluna, 20ft (6m) genişliğine ve 14ft (3m) yüksekliğine sahiptir.

Antonov An-225 Mriya

Antonov An-225 her kalkışında 23 ton itme gücü pompalayabilen altı büyük turbofan motora sahiptir. Uçağın tasarım sürecinde seçilen bu bu motorların en kritik seçilme nedenleri yüksek kalkış itki gücü, düşük özgül yakıt tüketimi ve yüksek güvenilirliğidir. Gökyüzünün canavarı maksimum 800 km/saat hıza ve 15.400 km menzile ulaşabilmektedir.

Uçağın iniş takımı 32 adet (12 çift) tekerlekten oluşmaktadır. Bu, Mriya’nın 200 ft (61m) genişliğinde bir pistte tam tur dönebilmesini sağlar. Ayrıca ağırlıktan dolayı iniş sırasında gövdeye uygulanan kuvvetin etkisini azaltmakta da avantaj sağlamaktadır.

Kaç adet Antonov 255 mevcut?

Ne yazık ki canavar uçağımızdan sadece bir adet bulunuyor. 2019 yılında ikinci Antonov An-225’in tamamlanabilmesi için 200 ila 400 milyon dolara ihtiyaç duyulduğu açıklanmıştı. 2016 yılında ise Çin ile bir anlaşma yapılmış hatta imzalar atılmış ancak proje yarıda kalmıştı. İkinci uçak, Antonov fabrikasında gövde ve kuyruk aksamıyla hangarda tamamlanmayı bekliyor.

Antonov 1988’deki uçuşundan bu yana dünya çapında oldukça ağır ve büyük boyutlu kargolar teslim etti. Üstelik en az 2033’e kadar hizmetine devam etmesi planlanıyor. Havacılık festivallerinde uçak meraklılarıyla düzenli olarak buluşan Antonov, oldukça göz kamaştırıyor.

Kaynakça

[1]https://antonov.com/en/history/an-225-mriya
[2]https://tr.wikipedia.org/wiki/Antonov_An-225
[3]https://www.aerospace-technology.com/projects/an225hta/
[4]https://interestingengineering.com/the-amazing-antonov-an-225-the-worlds-largest-cargo-plane
[5]Kapak resmi: https://www.aerotime.aero/upload/files/antonov_an-225_mriya_take_off_ukraine_kyiv-1.jpg

0 0 votes
Makale Puanı
Abone Ol
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm Yorumları Gör
2
0
Düşüncelerini bizimle paylaşx