DefenseNews tarafından 2000 yılından beri her yıl yapılmakta olan Savunma Sanayinin En İyi 100 Şirketi listesi, 2019 yılı için de yayımlandı. Listeye detaylı bir göz attıktan sonra, burada değerli okuyucularımızla paylaşmayı düşündüm. Hem şirketler hakkında bilgi vermek, hem de ülkemizin ve diğer ülkelerin bu alandaki etki ve yerlerini göz önüne sermek istedim.
Savunma sanayi şirketlerini sadece askeri bir yatırım olarak görmenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Savunma teknolojilerine yapılan yatırımlar sivil alandaki teknolojiyi ve endüstriyi de geliştirir. Bu da ülkenin ekonomisine destek olacağı gibi refah düzeyini de arttırır.
Dünyada en çok hasılat yapan 100 savunma şirketinin 41 tanesi Amerika’ya ait. Birleşik Krallık 10, Çin 8, Fransa 6, Türkiye 5, Güney Kore 4, Japonya, Almanya ve İsrail 3, Rusya, İtalya, Hindistan ve Norveç’in 2 adet savunma sanayi şirketine sahip olduğu listede görülmektedir. Listeye sadece bir adet şirketle girebilen diğer ülkeler ise Hollanda, İsveç, İsviçre, Avustralya, Kanada, İspanya, Belçika, Brezilya, Finlandiya ve Güney Afrika’dır.

Türkiye’nin listeye 5 savunma şirketiyle girmiş olmasının beni mutlu ettiğini söylebilirim. Şirketlerin isimleri, kaçıncı oldukları ve hasılatlarından birazdan söz edeceğim ama burada dikkat çekmek istediğim birkaç husus var. Türkiye ilk listeye girdiğinde 2008 yılıydı ve bu başarıyı Aselsan ile yakaladı.(Aselsan 2008’de 97. sırada yer almıştır.) Yani Türkiye bu alanda yeni denilebilecek bir ülke olmasına rağmen, beş tane şirketi, en iyi 100 savunma şirketleri arasına sokmasının su götürmez bir başarı olduğunu düşünmekteyim. Ben de savunma sanayi şirketleriyle projelerde çalışmış, staj yapmış biri olarak söylemeliyim ki, kurumların çalışması, içindeki mühendislerin-çalışanların bu husustaki hassasiyetleri ve duyguları çok olumludur. Çalışanlar bunu kendilerine verilen kutsal bir görev olarak görmektedir. Bunu ülkesi için yapan ve canı pahasına, uyku, yorgunluk dinlemeden her gün çalışan savunma sanayi çalışanlarına hepimizin bir teşekkür borcu olduğunu bildiğim için buradan herkes adına onlara teşekkür etmek isterim. Bizim de bu tip platformlar yardımıyla ülkenin dört bir yanına, bu kuruluşları, bu mühendisleri, bu husustaki ülkenin hassasiyetlerini anlatmalı ve böylece onları bilen ve onlara katılmak isteyen, ülkenin imarında bir çivi bile olsa çakmak isteyen gençler yetiştirebiliriz. Böylece ülkemizin ismini daha fazla görebiliriz.
Gelelim hangi şirketlerin bizi ilk 100 savunma sanayi sıralamasında temsil ettiklerine:
52. sırada yer alan Aselsan geçen yıla göre yüzde 26 büyüyerek, hasılatını 1.9 milyar dolara çıkarmıştır.
64. sırada yer alan TAI geçen yıla göre yüzde 4’lük bir küçülmeyle, hasılatını 1.6 milyar dolar olarak açıklamıştır.
85. sırada STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ. geçen yıla göre yüzde 54’lük büyümüştür. Hasılatı da 654.99 milyon dolardır.
Listeye bu yıl BMC Otomotiv Sanayi girmiş ve sonradan eklendiği için 85.’nin altına, 86.’nın üstüne yerleşmiştir. Listede 85. Sırada gözükmekte olan BMC’nin hasılatı ise 654.99 milyon dolardır.
Son olarak Roketsan yüzde 39’luk büyüme ile 89. sıraya yerleşmiştir ve hasılatını 522.76 milyon dolar olarak açıklamıştır.
Kaynakça
[1] | “Top 100 for 2019.” Top 100 | Defense News, News about Defense Programs, Business, and Technology, people.defensenews.com/top-100/. |
Yorumlarınızı ve önerilerinizi yazmayı unutmayınız. Kamil Canberk ATİK

Ben Kamil Canberk ATİK, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünden mezunum. Kendi alanım yanı sıra, teorik fizik, astronomi gibi konularda teorik ve pratik bilgileri, sizlere yalın ve akıcı bir dille aktarmayı planlıyorum. Yazılarımı okurken, bir sohbet havası hissedeceksiniz ve durmayın sohbete katılın.