Evimuzay Makale Taslağı ve İsterleri

İçindekiler


Önemli Kriterler

  • Makalelerin en az 300 kelime olması istenmektedir.
  • Makalelerde kullanılan görsel ve video’lar kaynak gösterilerek kullanılmalıdır.
  • Makale içerisinde kullanılan görsel içerikler görsel üzerinde Türkçe’ye tercüme edilmelidir. Bunun için Photoshop, MS Powerpoint veya MS Word vb. programlar kullanabilirsiniz.
  • Makaleler yazılırken hangi kaynak kullanıldıysa yazının en altında ‘Kaynakça’ olarak belirtilmelidir. Kaynakça olarak güvenilir kaynaklar kullanılmalıdır. Eğer kullandığınız kaynaklar haber siteleri ise Ted Talks ve kaynağı belli, resmi youtube videoları gibi güvenilir haber siteleri olmalıdır.
  • Yazılan makaleler uzun olacağından dolayı yazıda alt başlıklar kullanılmalıdır.
  • Yazılan makalenin benzerlik (alıntı) oranı %20’nin üzerinde olmamalıdır. Makaleleriniz yayımlanmadan önce özel programlar ile benzerlik oranı tespiti yapılmaktadır.
  • Makale içinde tekrardan kaçınılmalıdır. Anlatım sade, akıcı ve anlaşılır olmalıdır.

Kaynakça Ekleme ve Kullanımı

Evimuzay sitesinde kullandığınız bilgi kaynakları ‘Kaynakça‘ bölümüne eklenirken kullanılacak olan format ‘IEEE‘ formatı olmalıdır. Makalenize kaynakça eklerken IEEE formatında otomatik bir şekilde kaynakça oluşturabilmek için bazı websiteleri mevcuttur.

Alıntı oluşturma websiteleri:

Bu websiteleri ile makale, kitap veya websitesi gibi kullandığınız kaynak türüne göre kaynakça oluşturabilirsiniz. Citation Machine websitesi alıntılama işlemi için en çok tercih edilen websitesidir. Bir sorun yaşamanız halinde ikinci linki kullanabilirsiniz.

Citation Machine websitesini kullandıktan sonra Evimuzay’da kullanabilmek için ilk önce Adım 1 ile gösterildiği şekilde ‘Tablo‘ oluşturmak gerekmektedir.

Kaynakça Ekleme ve Kullanımı Adım 1

Tablo oluşturulduktan sonra sütün sayısını 2 olarak seçmeniz gerekmektedir. Satır sayısı ise kullandığınız kaynak sayısına bağlıdır. Adım 2 ile gösterildiği şekilde ayarları düzenlemeniz gerekmektedir. Blok sekmesinde iken stil olarak ‘Şeritler ve arka plan rengi olarak ‘Yeşil’ seçilmelidir.

Kaynakça Ekleme ve Kullanımı Adım 2

Tablonuzdaki ilk kolon kaynakça numaranızı göstermektedir. İkinci kolon ise Citation Machine kullanarak oluşturduğunuz kaynakçanızı eklediğiniz bölümdür.

Örnek bir kaynakça nasıl olmalıdır sorusuna cevap olarak Adım 3‘e bakabilirsiniz.

Kaynakça Ekleme ve Kullanımı Adım 3

Kaynakçanızın cümle içinde kullanımı için örnek cümle:

Kimyasal yanma veya plazma ile tepki sistemleri dışında ortaya çıkan yakıtsız itki türleri güneş yelkenlileriyle değerlendirilmeye başlandı. Güneş yelkenlisi aslında 1920’lerden beridir teorisi bulunan ama teknoloji gereksinimleri nedeniyle ertelenen bir tasarımdı [2, 3].

Yukarıdaki cümlede görüldüğü üzere kaynakça numarası ile birlikte cümle sonunda noktadan önce belirtilmelidir. Birden fazla kaynakça kullanılması durumunda virgül ile ayrılarak aynı köşeli parantez içinde yazılabilmektedir.

Satır ekleme işlemi Adım 4 ile gösterildiği gibi yapılmaktadır.

Kaynakça Ekleme ve Kullanımı Adım 4

Makaleniz sitede yayımlandıktan sonra sitemizde kaynakçanız Adım 5‘teki gibi gözükecektir.

Kaynakça Ekleme ve Kullanımı Adım 5

Görseller İçin Kaynak Gösterme

Makale içerisindeki görseller yazarlar tarafından dşrekt olarak eklenememektedir. Bu sebeple makalenize eklemek isteyediğiniz görselin linkini ilgili yere koyabilirsiniz. Editörlerimiz gerekli işlemi yapacaklardır.

Görselin herhangi bir linki bulunmuyorsa görseli [email protected] mail adresine makalenizin konu başlığı ile gönderebilirsiniz.

Matematiksel Denklem Ekleme

Makale içerisinde kullanılacak olan denklemlerin aşağıda açıklandığı şekilde oluşturulması ve kullanılması istenmektedir, denklem için lütfen görsel koymayınız.

Adım 1‘de gösterildiği şekilde blok ekleme bölümünden ‘Klasik’ bloğu seçilir.

Denklem Ekleme Adım 1

Klasik blok seçildikten sonra Adım 2 ile gösterilen ‘Equation Editor’ seçilir.

Denklem Ekleme Adım 2

Daha sonra karşımıza denklemleri oluşturabileceğimiz ve düzenleyebileceğimiz bir ekran çıkmaktadır. Bu ekran Adım 3 ile verilmiştir. Bazen boş ekran çıkabilmektedir, böyle bir sorunla karşılaştığınızda kapatıp tekrar tekrar açtığınızda sorun düzelecektir.

Denklem Ekleme Adım 3

Adım 3 ile gösterilen ekranda matematiksel denklemlerinizi oluşturabilirsiniz. Bu editör ‘LaTeX’ olarak bilinmektedir ve bir formata sahiptir dolayısıyıla akademide sıkça kullanılmaktadır. İnternette aratarak daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Fakat sitemizdeki eklenti sayesinde Adım 3‘teki semboller ile kolayca denklemlerinizi oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz denklemleri ‘Copy to Document’ butonuna basarak yazınıza ekleyebilirsiniz.

KOD Bloğu Ekleme

Makale içerisinde kullanılacak olan kod bloklarının eklenmesi aşağıda açıklandığı şekilde yapılmaktadır.

İlk olarak blok ekleme bölümünden Adım 1 ile gösterildiği şekilde ‘Kod’ bloğu eklenmelidir.

KOD Bloğu Ekleme Adım 1

Daha sonrasında Adım 2 ile gösterildiği gibi düzenleme ve dil seçme işlemleri yapılabilmektedir.

KOD Bloğu Ekleme Adım 2

Kod bloğu ekleme işlemleriniz yaptıktan sonra makaleniz yayımlandığında sitede Adım 3‘teki gibi gözükecektir.

KOD Bloğu Ekleme Adım 3