Merhaba, mühendis adayı arkadaşlarım. Bu yazıyı okuyorsanız tahmin ediyorum ki Uçak, Uzay veya Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümlerini yeni kazanmışsınızdır. Peki şimdi ne olacak, ne ile karşılacağız sorularına yanıt arıyorsunuzdur. Bu konuda kendi tecrübe ve yaşantıma dayanarak, ayrıca yakın çevremin de tecrübelerini göz önünde bulundurarak, bölüme başlarken sizlere yol gösterebilecek tavsiyeleri paylaşmak istedim.
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Uçak veya Uzay mühendisi olmak istiyorsanız sürekli gökyüzüne bakıyor olmalısınız. Bu şu demek:
- Kalıplardan uzak durmalısınız.
- Her zaman arkadaşlarınızdan öğrenebileceğiniz bir şey vardır. Bunu bilerek bölümde okumalısınız ve grup çalışmalarına önem vermelisiniz. Fakat her söylenene de şüphe ile yaklaşmalısınız. Havacılık hesapları, belirsizliklerden ibarettir, sadece en yakın ve en işe yarayan sonucu kullanırız.
- Günde belirli bir zamanınızı planlı bir şekilde öğrenmeye ayırmalısınız. Unutmayın gözünüz yukarıda olmalı!
- Sosyal olarakta kendinizi geliştirmelisiniz. Havacılık ve Uzay mühendisliği disiplinler arası bir meslektir. İletşimin çok güçlü ve anlaşılır olması gerekir. Bu sebeple insanlar ile olan ilişkilerinize, sosyal ve kültürel olarak kendinizi geliştirmeye de zaman ayırmalısınız. Biliyorum bölüm çok yoğun ve zor, zaman bulamıyorum diyeceksiniz. Fakat kendinize de zaman ayırmayı öğrenmelisiniz.
- Okullarda eski metodolojiler kullanılarak hesaplamalar öğretilir. Bu öğretilenler temel niteliğindedir, iyi sindirmek ve özümsemek gerekir. Bu temel bilgilere ek olarak günümüzde hayatımızı kolaylaştıran yardımcı hesaplama programları ve elemanları kullanırız. Bunlar birer gelişmiş hesap makinasıdır, onu kullananda, yönetende sizin temelinizdeki bilgi seviyenizdir. Sadece bu programları kullanmayı biliyorum diyerek mühendis olamazsınız. Bu programları bilinçsiz bir şekilde kullanırsanız bölümdeki hocalarımızında dediği gibi “Garbage In –> Garbage Out“.
- Gerçekten Dünya çapında bir mühendis olma hayaliniz varsa özgür düşünmelisiniz ve açık fikirli olmalısınız. Bunu yaparkende EGO’nuzdan kesinlikle uzak durmalısınız. Havacılık ve Uzay mühendisliğinde EGO’nun çok ağır sonuçları vardır. Bu sebeple insanoğlunun en açık fikirli ve en dürüst olması gereken meslektir Havacılık! Yakın çevremdeki en iyi mühendislerden deneyimlediğim tecrübe budur.

STS 123 görevi kapsamında Endeavour uzay mekiği 2008’de yörüngedeyken [3]
Bu kadar genel tavsiye bence yeter. Unutmayın bunlar en önemlisi olduğu için en başta yazmak istedim. Çok değil, birkaç yıl içerisinde meslektaş olacağız ve eminim sizler de bu düşüncelere sahip kişiler ile çalışmak isteyeceksiniz.
Gelelim bölümdeki dersler ve işleyişler ile ilgili tavsiyelere… Havacılık ve Uzay bölümüne geçmeden önce İngilizce hazırlık okuyacağınızı tahmin ediyorum, okumayacaksanız da bu konuya çok önem vermeniz gerekiyor. Bu sektörde İngilizceniz yoksa veya zayıfsa çok net bir şekilde söyleyebilirim ki okuma ve yazmanız yok demektir. Bölüme geçmeden bir an önce bu konuyu halletmelisiniz. Öğrenmek için o kadar güzel bir çağdayız ki her şey elinizin altında, eğer iyi bir İngilizceniz yoksa bu sizin suçunuzdur. İngilizcenizi geliştirmeniz konusunda önerebileceğim taktikler kısaca şu şekilde:
- İlk önerebileceğim şey artık Google’da Türkçe olarak aratmayı bırakın ve bilgisayar dilinizi hemen şuan da İngilizce’ye çevirin. Göreceksiniz uzun sürede size çok şey katacak. Zaten bu şekilde yapıyordum diyorsanız, tebrik ederim, siz de aslında bilginin Dünya’da İngilizce olarak aktığını keşfetmişsiniz.
- Podcasts: The English We Speak, VOA Learning English, Splendid Speaking, Luke’s English Podcast, News in Slow English
- İngilizce Altyazılı filmler, Netflix bu konuda bence çok avantajlı, Youtube’da da artık her video da otomatik olarak oluşturulmuş ingilizce altyazılar mevcut.




İngilizce Podcastler
- Herkes hazırlıkta okurken bölüm ile ilgili ingilizce literatürü öğrenmediğinden bahseder bu konuda kendimin de zamanında uyguladığım şu taktiği önerebilirim: hazırlıkta okuyor olsanız bile Aircraft Performance and Design – John D. Anderson kitabını alın, bu kitap Uçak Mühendisliği’ne Giriş kitabıdır fakat başucu kitabı nitelindedir ve hala sektörde çalışırken de bu kitaptan faydalanıyoruz. Bu kitaptan tek tek bilmediğiniz kelimeleri çıkartın, not alın ve hazırlık sınıfı boyunca tekrarlayın. Bu kelimelerin Türkçe’sini bulmakta zorlanacaksınız veya bulamayacaksınız, bulsanızda bir anlam ifade etmeyecek. Bu sebeple ne olduklarını tek tek öğrenin ve benimseyin. Bu kelimeleri hemen Google’da aratın (unutmayın ingilizce aratıyoruz 🙂 ), Havacılık ve Uzay’a Giriş düzeyinde bilgiler internette deniz derya… Göreceksiniz ki hem literatürü öğrenmeye hem de İngilizcenizi geliştirmeye başlıyor olacaksınız. Bu sayede Havacılık ve Uzay Mühendisliği terimlerini bölüme geçtiğinizde ilk defa derste görüyor olmayacaksınız. Bu size aynı zamanda bölüme hızlı bir şekilde adapte olmanızı sağlayacak, hocanın ne demek istediğini derste anlamaya başlayacaksınız. Bu çok kritik bir noktadır. Hocalar derste size her şeyi veremez, sadece o konudaki önemli noktalardan bahsederek yol gösterir. Bu yolu görmenin en önemli noktası da hocanın elbette konuştuğunu en iyi şekilde anlamaktır diye düşünüyorum.
- İngilizcenizi geliştirmek için Üniversite’de yurt dışı ile ortak projeler yürüten kulüplere katılın (AISEC, IEEE, ODTÜ, İTÜ veya Samsun Üniversitesi’nde iseniz Euroavia vb.) etkinliklerde yabancı arkadaşlar edinin ve sohbetinizi devam ettirin. Hem Dünya çapında arkadaşlarınız oluşmaya başlayacak hem de İngilizcenizi geliştirdiğini göreceksiniz.
İngilizce konusundan da bahsettiğimize göre isterseniz bölümdeki 4 yılı kısaca özetleyelim daha sonra da genel tavsiyelere geçelim.
1. Sınıf – Mühendisliğe Giriş
Birinci sınıfınızdaki dersler lise de gördüğünüz matematik ve fiziğin üstüne eklemeler yapılarak oluşturulmuş dersler içermektedir. Tabi bu terimleri artık ingilizce görüyor olacaksınız. Görmüyorsanız da bir şekilde öğrenmeye çalışmalısınız. Uçak, Uzay veya Havacılık ve Uzay bölümlerinin Türkçe okutulmaması gerektiğini düşünenlerdenim. Bu konuda köklü okulların izledikleri yollar farklı olabiliyor. Birinci sınıftaki derslere geri dönecek olursak; ODTÜ’de 1. sınıf 1. dönemde Havacılık ve Uzay’a giriş ile birlikte çizim dersi göreceksiniz. Şuanda çizim dersinde “Siemens NX” gösteriliyor diye biliyorum. Savunma Sanayii kuruluşları da CATIA ile birlite Siemens NX’i çizim programı olarak şuanda kullanmaktadır. (CATIA yüzey modelleme açısından avantajlı bir programdır). 1. sınıf 2. dönemde ise yukarıda kitabını da bahsettiğim Uçak Performansı dersi alacaksınız ve bu temelinizi oluşturan bir ders olacak, iyi dinleyin ve öğrenin 🙂 . Bu ders ile ilgili internette her yerde bilgi ve video bulabilirsiniz. Bu dersler birinci sınıfınızda mühendisliğe en yakın dersinizdir diyebilirim. Diğerleri lisenin üstüne atılan matematik ve fizik temelleri olacak, diğer mühendislik bölümleri ile birlikte alacaksınız. Bunların yanında yazılım programlarından birine giriş dersi gibi bir ders alacaksınız. Bu ders size yazılım ve algoritma oluşturma mantığını öğretmek amaçlıdır. Her üniversitede yazılım dili değişebiliyor (C, C++, JAVA, Fortran vb.). Bu dersi alırken yanında MATLAB’i de öğrenmenizi tavsiye ediyorum, 2. sınıfa geçerken MATLAB gibi bir programa hiç değişse aşina olmanız size çok fazla avantaj katacaktır. Yazılıma Giriş dersini alırken verilen ödevlerdeki, projelerdeki soruları ilgili yazılım dilinin yanında MATLAB’te de çözerek bu becerinizi geliştirebilirsiniz. 1. sınıfta bana soracak olursanız en önem vermeniz gereken nokta, mühendislik nedir ve havacılık ve uzay mühendisi ne yapar gibi sorulara kafa yormanız gerektiğidir. Neyi ne amaç ile öğrendiğinizi kendinize sürekli sormalısınız! Unutmayın bu sektörde okyanusun içindesiniz, her yer bilgi ve metodoloji dolu. İsterseniz 2. sınıfa geçelim.

John D. Anderson, Jr, “Aircraft Performance and Design” Kitabı
2. Sınıf – Mühendisliğin Temelleri
2. sınıfta okurken “Uçak, Roket veya Uydu” ile ilgili bir şey öğrenmediğinizi hissedebilirsiniz fakat durum hiçte böyle değil. 2. sınıfta alınan dersler size mühendis denilebilmesi için temelinizi inşa eder. Bu dersler Makina ve İnşaat mühendisliğinde alınan dersler ile benzerdir. Bu sebeple mühendislik temelinizin bu dersler ile atıldığının farkında olmalısınız. Çünkü bundan sonra artık bir alanda özelleşmeye başlayacaksınız. Fakat diğer mühendisler ile aynı matematik ve fizik dilini konuşuyor olmalısınız. İnsanoğlunun var oluşundan beri hayattaki işleyişi anlayıp bunu evrensel olarak (fizik ve matematik) ifade edebilmek için çok uğraş vermiştir. Bu uğraşlarda nesiller boyu bilgi birikimi ile aktarılmıştır. 2. sınıfta tam da bunları öğreneceksiniz. Biz bunlara kanun, teori ve prensip gibi herkes tarafından kabul edilirliğine göre değişen isimler veriyoruz.
Hiç kimse %100 öğrenemez fakat 2. sınıftaki her eksiklik bir sonraki yıl Havacılık ve Uzay derslerini öğrenmeye başladığınızda yorum yapma yeteniğinizden çalacaktır. O sebeple bu konuda tek verebileceğim tavsiye 2. sınıfı özümseyerek geçmeniz. Biliyorum, konular çok geniş olduğu için bu hiç kolay değil. Fakat elinizden gelenin en iyisini yapmak yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
2. sınıfta Havacılık ve Uzay Mühendisliği’ndeki alanları keşfetmeye çalışabilirsiniz. Bunlar nedir? Bildiğiniz gibi havacılık ve uzay sektörü birçok mühendislik disiplininden insanın bir araya gelip bir ürün çıkardığı çalışma alanlarıdır. Buna ek olarak Havacılık ve Uzay Mühendisi olarak biz de kendi içimizde ayrılıyoruz. Bu alanlar şu şekilde:
- Aerodinamik (Aerodynamics)

Uzay Aracının Atmosfere Giriş Yaptığı Sırada Yüzeyindeki Akış Analizi [4]
- Havacılık ve Uzay İtki Sistemleri (Aerospace Propulsion)

Turbojet Motoru [5]
- Uçuş Mekanikleri ve Kontrol (Flight Dynamics and Control)

Uçak Hareketinin Tanımlandığı Koordinat Eksenleri ve Açılar [6]
- Yapısallar ve Malzemeler (Structures and Materials)

Boeing F/A-18E/F Super Hornet Uçağının Yapısal Görünümü [7]
Evet, mühendis adayı arkadaşlarım. Havacılık ve Uzay Mühendisi olacaksanız bu alanlardan birisinde özelleşeceksiniz ve ilgili olduğunuz bu alanların birinde bilgi derinliği elde edeceksiniz. Malesef insan ömrü hepsine yetmiyor. 🙂 2. sınıftayken bu alanlara karar vermek biraz zor, bu sebeple hangisine yatkın olduğunuzu veya hangisini yapmaktan zevk aldığınızı anlayabilmek için birkaç yöntem var. Korkmanıza gerek yok bir alanda ilerledikten sonra dönüş yapamam diye düşünmeyin fakat en baştan karar vermek sizi bir adım önde başlatacaktır. Öğrenilen hiçbir bilgi boşa değildir. Az önce bahsettiğim birkaç yöntem şu şekilde:
- Gözünüze kestirdiğiniz, kendinize yakın hissettiğiniz veya çalıştığı alana ilgili olduğunuzu düşündüğünüz bir Hoca ile iletişime geçmelisiniz. Kendisinden laboratuvarı varsa bu laboratuvarda çalışmak isteyebilirsiniz. Elbette bir şey bilmiyor olacaksınız, öğrenmek için ordasınız. Size laboratuvarda yol gösterecek bir sürü yüksek lisans, doktora veya araştırma görevlisi olacaktır. İlk önce onlara yardım etmekle başlayabilirsiniz, ne yaptıklarını ne üzerinde çalıştıklarını gözlemlemek için bu iyi bir fırsat! Daha sonra bilgi birikiminiz belirli bir seviye geldiğinde siz de kendinize üzerinde çalışacak bir araştırma konusu bulabilirsiniz. Hocanın laboratuvarı yoksa kendisinin üzerinde çalıştığı bir projede araştırma yapmak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Hocalar genelde yoğun olduğu için sizi reddedebilir. Bu demek değildir ki, hoca sizi reddetti. 🙂 Şansınızı başka gün tekrar denemelisiniz. Hocalar çalışkan, ısrarcı (bunu kötü bir özellik olarak algılamayın, istediğini almak için bıkmadan, yorulmadan çalışan bir özellik olarak algılayabilirsiniz) ve ne istediğini bilen öğrencileri severler. Zaten bu noktada Hoca ile iletişiminiz başlamış olacak. Bu da size ileride yüksek lisans ve doktora kapısı demek oluyor. Bu sektördeki hocalarımızın hepsi çok değerlidir, kendilerinden en yüksek verimi almaya çalışın.

ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Yapısal Laboratuvarından Bir Kare
- Diğer bir yöntem ise üniversitenizdeki yarışma takımlarına girmektir. O takımda bir yarışma neticesinde proje üzerinde çalışılıyorsa farklı disiplinlerden öğrenciler bir arada demektir. Siz de o projede çalıştıkça, vaktinizi harcadıkça çalıştığınız konuda zevk alıp almadığını keşfedeksiniz ve kendinizi ona göre yönlendireceksiniz. Bu yöntem keyiflidir fakat derslere ayırmanız gereken zamanı çalabilir. Dengeyi iyi kurmalısınız.
İkinci sınıfı da konuştuğumuza göre isterseniz 3. sınıfa geçelim.
3. Sınıf – Havacılık ve Uzay Mühendisliğine Giriş
3. sınıfta size yukarıda bahsettiğim alanların uzmanlıklarına yönelik dersleri almaya başlıyorsunuz. Bu sebeple 3.sınıf hem derslerin içeriği açısından hem de uçak ve uzaya yönelik dersler almaya başladığınızdan dolayı kritik ve önemli bir senedir. 3. sınıf sizi uçak mühendisi olarak hissettirecek dersler ile doludur. Bu senenizde bir alan arayışı içinde olursanız avantajlı durumda olursunuz. Ayrıca bu sene kendinize maksimum bilgiyi katacağınız veya katmanız gereken senedir. Bu sene bittiğinden hangi alanda olursanız olun MATLAB’i iyi bir seviyede bilmelisiniz, yanına da Python gibi bir dil eklediniz mi şahanesiniz! Tabi derslerde gördüğünüz teorik alt yapıyı yalayıp yutmanız gerektiğinden bahsetmiyorum bile… MATLAB ve Python’ı en iyi öğrenme yollarından birisi derslerde gördüğünüz problemleri, kod yazarak çözmenizdir. Bu size hem bir “tool” kazandıracak hem de MATLAB ve Python’da işlem yapabilme yeteneği kazanacaksınız. Düşünün kendi akış analizi kodunuzu MATLAB ve Python kullanarak geliştirdiğinizi veya bir kanadın dayanımını kendi kodunuzla hesaplayıp analiz ettiğinizi… Ayrıca gereksinimlerini kendi tasarladığınız arayüzden girerek bir uçağın konsept tasarımını da koda dökebilirsiniz, hepsi sizin nasıl ve hangi alanda uygulama geliştirmek istediğinize bağlı.
Birde gelelim önemli bir konu olan 3. sınıfın yazında yaptığınız staja… Yazın yapılan staj dönemleri kısadır (20 iş günü kadar), bu sebeple stajınızı yaptığınız yerdeki çalışma kültürünü görmek, kendinizi oradaki mühendislerin yerine koyup oraya ait hissedip hissetmediğinizi değerlendirmek kazanacağınız en büyük fayda olacaktır. “O şirket veya kurumda bir gelecek düşünür müsünüz?”, bunu anlayabilmenin en iyi yolu kendinizi orada 10-15 yıl boyunca çalışan kendinizce başarılı gördüğünüz bir mühendisin yerine koymaktır. Daha sonra kendinize şunu sorun “10-15 yıl sonra ben de bu mühendis gibi olmak istiyor muyum?”. Sanayii’de çok değerli mühendis ve araştırmacılar çalışmaktadır, staj boyunca onlar ile kuracağınız iletişim ve tecrübe aktarımı stajda sizin ufkunuzu genişletecektir, unutmayın onlar sizden önce bu yoldan yürümüş insanlar, bu fırsatı kaçırmamalısınız…

Gökbey Helikopteri İkinci Prototipi [8]
Bir de kısa dönem stajında belirtmek istediğim bir nokta daha var! Bu bahsedeceğim konu ODTÜ içindir, diğer üniversiteler hakkında bir bilgim yok fakat şuan bahsedeceğim konuyu yapabilmeniz için bir engelde yok, tamamen sizin okul ile staj kurumunu anlaştırabilme yeteneğinize ve o anki koşullara bağlıdır. Kısa dönem stajlarda, üniversiteniz staj yaptığınız kurum ve şirkette siz staja başlamadan önce sigortanızı yapar. Bu sigorta iş güvenliği içindir, küçük veya büyük herhangi bir kaza yaşamanız durumunda sigortasız olmanız staj yaptığınız kurum veya şirket açısından çok büyük tehlike ve risktir arz etmektedir. Bu sebeple sigortasız staj yapmanız mümkün değildir. Bu sigorta fiyatıda çok cüzi fiyatlardır 200-300 TL sanırsam. Şimdi diyeceksiniz “Ben kendim sigortamı yaptırır her yerde stajımı yaparım!”. O işte öyle olmuyor malesef, Savunma Sanayii şirketleri sizden okulunuzun sigorta yapmasını talep ediyor, bu sebeple eğer okul ile anlaşırsanız 2. bir staj için sigorta yaptırabilmeniz mümkündür. ODTÜ’de deneyimlediğim kadarıyla “staja sigorta yaptırma sayısı” gibi bir engel yok. 2. stajınızın zamanını 1. stajınızla çakıştırmayacak şekilde ayarlayarak staj yapacağım kuruma kabul ettirdikten sonra ODTÜ’den staj yapacağınız kurum için sigorta yapmasını talep ettiğinizde bunu yapmaktadır. Dediğim gibi sizin iki kurumu anlaştırma yeteneğinize ve o anki koşullarınıza bağlı. Umarım 3. sınıf yazında bol bol staj yapıp Türkiye’deki işyeri ve kurumları çalışmadan önce tanıma imkanınız olur.

SOM Füzesi Seri Üretim Hattındayken [9]
Havacılık ve Uzay mühendislerinin olmazsa olmaz çalışmak istediği ve de çalıştığı sektörlerden birisi de Savunma Sanayii’sidir. Şuan da en bilinen Savunma Sanayii şirketleri “Aday Mühendislik” başlığı altında staj programları oluşturmaktadır. Bu programda haftada 1-3 gününüzü (şirket veya kuruma göre değişiyor) programa başlayacağınız şirkete ayırmanız gerekiyor. 3. sınıf boyunca böyle bir programa katılmak bana sorarsanız getirisiden çok görütüsü olduğudur. Tabi bu tip programlara 3. sınıfta katılıp memnun olan birçok öğrenci var. Fakat size yukarıda bahsettiğim bir Hoca ile çalışmak, kod geliştirmek ve teorik alt yapınızı güçlendirmek gibi aktivietlerin size çok daha fazla katkı sağlayacağı kanaatindeyim. Savunma Sanayii’sinde birçok proje gizli yürütüldüğü için stajyer ile paylaşılan bilgi veya stajyeri projeye dahil etmek çok mümkün bir durum değildir. Bu sebeple “Aday Mühendislik” programına 4. sınıfta katılmak hem oradaki mühendisler ile iletişiminizi sıcak tutmak hem de mezuniyetten sonra direk devam edebilme şansı açısından daha mantıklıdır. Ayrıca 4. sınıftayken 3. sınıfa göre daha rahat bir ders programına sahip oluyorsunuz. Bunlar tabiki de benim şahsi tecrübe ve fikirlerimdir. Geçelim en güzel ve duygu dolu olan 4. sınıfa 🙂
4. Sınıf – Mühendisliğe Son Adım
Artık 4. sınıfsınız meslektaşlarım! Hepiniz uzun bir yol geldiniz… Biliyorum, hiç kolay değildi. Bu senenizde artık hangi alanda derinleşmek istediğinizi bulmalı ve bölümü en güzel şekilde bitirmelisiniz. Çok fazla anı, dostluk ve macera biriktirdiğinizi düşünüyorum ve umuyorum. Bu sene alacağınız “Aircraft Design” dersine çok önem verin. Benim 4 yıl içinde en keyif aldığım, en çok bilgi öğrenme fırsatı bulduğum ve mühendis gibi düşünme fırsatı yakaladığım bir ders oldu. Bir uçağın ilk boyutlandırmasını, konsept tasarımını bu derste yapıyor olacaksınız, bu dersin her adımı hem keyifli hem de bir o kadar öğretici ve tatmin edici. Bu ders dışında alacağınız teknik seçmeli derslerini dikkatli seçmeye çalışmalısınız, ileride çalışacağınız, ilgi duyduğunuz, bir alanda olmasına özen gösterin. Çoğu öğrenci yüksek harf notu alacağını düşündüğü teknik seçmelileri seçmektedir. Böyle bir düşünceye kapılmamanızı öneririm!

Mezuniyet Pankartımız 🙂
3. sınıf bölümünde de bahsettiğim gibi 4. sınıfta “Aday Mühendislik” yapabilmeniz açısından çok daha geniş ve rahat bir zamana sahip olacaksınız. Bunu iyi değerlendirmelisiniz, ya Uluslarlararası yarışmalarda boy göstermeye, ya bir Hoca ile makale çıkarmaya ya da bir kurum veya şirkette aday mühendislik yapmaya çalışmalısınız. Yapabiliyorsanız bu saydıklarımdan en az iki tanesini gerçekleştirmeye gayret edin.
4. sınıf hayatınızdaki koskoca bir “Lisans” döneminin noktalandığı andır, keyfini çıkarın. Dönemim en son sınavındayken sınav kağıdına son noktayı koyduğunuzda duygulanacağınızı şuan hissediyor gibiyim… Korkmayın çokta son nokta değil daha “Yüksek Lisans” var. 🙂
Evet arkadaşlar buraya kadar size lisans hayatımın her senesine ait deneyimlerimi aktarmaya çalıştım. Sizin için tecrübelerimi kategorilendirmeye ve bir sıraya koymak istedim. İşinize yarayacağını umut ediyorum. Gelelim yüksek lisans konusuna…
Benim fikrimi soracak olursanız bir “Uçak, Uzay veya Havacılık ve Uzay Mühendisi” yüksek lisansını kesinlikle yapmalıdır. Bu yurt içi veya yurt dışı olabilir. Orası sizin hayatınızı nasıl yönlendirmek isteyeceğinize kalmış bir durum. Doktora ise hayat tercihi konusudur, hiç kolay bir iş olmamakla birlikte çok fazla zaman ve emek gerektirmektedir.
5 yıllık lisans hayatım boyunca benim bizzat yaşadığım ve ayrıca çevremden gözlemlediğim tecrübeleri bir özet halinde size aktarmak istedim. Sosyal medya hesaplarından çok fazla soru gelmesi üzerine böyle bir yazı hazırlama ihiyacı doğdu. Umarım çoğunuzun cevaplarını yanıtlayabilmişimdir. Fikirleriniz özgür, sözleriniz doğru ve gözünüz hep yukarıda olsun!
Uzay sizinle olsun…
Kaynakça
[1] | Bir lisans tecrübesi… |
[2] | Kapak fotoğrafı: https://customers.microsoft.com/en-us/story/airbus-defense-intelligence-azure-stack-germany |
[3] | https://en.wikipedia.org/wiki/File:STS-123_Dextre%26Kibo_ELM-PS_in_orbit_(cropped).jpg |
[4] | http://cfd2012.com/aircraft-design.html |
[5] | https://edumanias.com/mechanical/combustion-gas-turbines-api/ |
[6] | https://www.fsr.tu-darmstadt.de/studiumundlehre_1/lehrveranstaltungen_3/flugmechanik/index.en.jsp |
[7] | https://conceptbunny.com/boeing-f-a-18e-f-super-hornet/ |
[8] | https://havahaber.com/ikinci-gokbey-prototip-de-imalat-hattinda-cikti/ |
[9] | https://www.savunmasanayist.com/tubitak-sage-bir-kritik-bileseni-daha-yerli-olarak-uretti/ |

Havacılık ve Uzay ‘Aşk’ işidir. Bu ‘Aşk’ı sizlere aşılamak amacıyla evimuzay kuruldu.
Uzay sizinle olsun…