Mühendisliğin olmazsa olmazı nedir deseler, matematik ve fizikten sonra kodlama derdim. Hatta günümüzde kodlama ikisinin de önüne geçmek üzere olduğunu söylemeliyim. Kodlama sadece mühendislikte değil tabi ki, işletmeden psikolojiye geniş bir alanda kullanmaktadır. Herkeste olduğu gibi üniversite çağlarımın ilk yıllarında kodlama bilgimi geliştirmek zorunda olduğumu biliyordum. İçimde sürekli kodlamaya dair bir hırs ve istekle, hangi dilin benim için elverişli olduğunu araştırır dururdum. İlk kodlama olarak Fortran eğitimi almıştım. Ama üniversite hayatım boyunca, bir ders hariç, hiç kullanmadım. Kodlamak istiyordum, dil öğrenmeliydim, istekliydim ama kullanmayacağım bir şeyi öğrenmekten çekindiğim için, bu işe bir türlü başlayamıyordum. Sizinde benim gibi bir problemle karşılaşmanız ihtimalini karşın, bu yazımı kaleme almak istedim.
Eğer sizde programlama dili öğrenmek istiyorsanız ve gerçekten sizin için hangi dilin yüksek fayda oluşturabileceğine karar vermediyseniz, umarım ileri satırlarda göreceğiniz fikirler, size karar vermeniz konusunda yardımcı olabilir.
İlk baştan şunları belirlemeliyiz, kullanacağınız dil basit ve kolay öğrenebilir olmalı. Çünkü sizin daha önce bir kod deneyiminizin olmadığını ya da giriş seviyesinde bir kodlama bilgisine sahip olduğunu varsayıyorum. O kodlama dili yaygın bir şekilde kullanılan bir dil olmalı ve sorularınıza cevap verecek büyük bir topluluğu İnternet forumlarında bulabilmelisiniz. Sizin kariyerinizin daha tam şekillenmediğini düşündüğümüzde, kodlama dili her yerde kullanabileceğiniz esneklikte olmalıdır. Bunun içinde geniş bir kütüphanesinin olması gerekmektedir. (Programlama dillerinde kütüphaneler, tornavida setindeki başlıklara benzetilebilir. Değişik tarzlarda başlıklar, size çok geniş bir vida açma yeteneği kazandıracaktır.) Yine bir varsayım yapacak olursak, siz bir öğrencisiniz ve de kodlama için ayda verebilecek yüksek miktarda dolarlarınız yok. Bu yüzden kodlama sistemin açık kaynak olması çok önemlidir. Bunun sadece maddi olarak değil, içerik üreticilerinin de fazla olacağı için, daha hızlı gelişmeniz ve aradığınız problemi hemen bulabilmeniz açısından da önemlidir. Öğreneceğiniz dilin büyük firmalarca kullanılmasını da, bu firmaların program geliştirme alanında çalışan personellerine verdikleri maaş da önemlidir. Ne kadarda duygusal bir hayat yaşasak da, yaşamak düzeneğinin içinde aldığımız maaş da bizi mutlu etmelidir. Bunun hayata olan motivasyonumuzu arttırmadığını söyleyemeyiz. Ki bu öğreneceğimiz dil unutulan ve kullanımı her geçen gün düşen, terk edilen bir dil olmamalıdır.
Hadi artık konuştun konuştun, ne bu dil diyenlere, cevabım Python olacak. Bakalım gerçekten bu özelliklere sahip bir dil midir, bu Python ?
Python, 1980 yıllarında Guido von Rossum tarafından geliştirilmiştir. Kendisi oldukça basit ve kolay öğrenilen, ayrıca geniş alanlarca kullanılan bir kodlama dilidir. Ki en büyük özelliklerinden birisi, nesne tabanlı bir kodlama dili olmasıdır. C++ gibi daha karmaşık olan nesne tabanlı programlamaya geçmeden önce, bunu öğrenmenin yüksek bir faydasını göreceğinizi düşünüyorum.

Kaynağın dili olmaz diyerek koyduğum bu tablomuzdan da gördüğümüz üzere, Python kullanıcılarının yüzde seksen dördü öğrendikleri bu dili birincil dil olarak kullanıyorlar. Bu bilgi 2018 yılına ait ve de 2017 yılına göre yüzde beş artan bir değerle devam ediyor.
Kullanım alanlarına ve kullanan büyük firmalara değinmek istiyorum. Python, hızlı bir matris işlemi yeteneğine sahip “numpy” kütüphanesiyle, yapay zeka, makine öğrenmesi, derin öğrenme, veri bilimi gibi alanlarda sıkça kullanılmaktadır. Web tasarımından otomasyon sanayine kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan Python’ı, normal günlük hesaplarınızı ve ödevlerinizi yaparken de rahatça kullanabilirsiniz. Hem işlemleri hızlı yapmakta hem de hatanın nerede olduğunu iyi bir şekilde göstermektedir. Ben bunu öğreniyorum, güzel peki iş bulabilir miyim ? Bulsam ne kadar maaş alabilirim diye düşüncelerinizin olacağını hissettiğim için bu konuda bir araştırma yaptım. Quora, Spotify, NASA, Youtube, Google, edX, Yeip, Reddit, DisQus, Dropbox, IBM, Pinterest, Instagram, Eventbrite, Uber, Cisco, Mozilla, Hewlett-Packard- Qualeamm[1] gibi şirketler Python kullanmaktadır. Ve de Amerika’da bir Python yazılımı geliştiren bir programcı yıllık ortalama 127 bin dolar arası maaş[2] almaktadır. Hiç fena bir para olmadığını belirtmek istiyorum.
Kolay ve çabuk öğrenilen, basit bir dil olan Python kullanacağım, ama ben siber güvenlik konusunda bir tereddütlüyüm diyorsanız. Python’ın o geniş ve muazzam ölçekli kütüphanelerinden olan, “Nmap, Yara , Request …” gibi servislere bakmanızı öneririm. Mesela bir web yazılımı yapıyorsunuz, bu kütüphaneler sizin kodunuzdaki eksikleri görüp, size rapor oluşturmaktadır. Yani profesyonel bir IT’ci olmak istiyorsanız, buradan başlamanız iyi olabilir.
Her şeyi özetleyecek olursam, Python sizin kullanacağınız ve ileride öğrendiğiniz için çok memnun olacağınız bir dil olacağını düşünüyorum. Şuan bu yazıyı okuyorsunuz ve aklınızda programlama çalışmak var, hemen ve hemen, hiç düşünmeden bir Python dersi ve notunu açın ve bir göz atın. Gerçekten içinizdeki o yazılımcıyı ortaya çıkaracağını sizde göreceksiniz.
Yorumlarınızı bekliyorum, aşağıya Python ile ilgili uygun dersleri koyuyorum.
Kendisi de benim gibi ODTÜ’lü olan Mustafa Çoşkun’un videoları gerçekten öğrenme işinin hakkını verir niteliktedir.
https://www.udemy.com/course/sifirdan-ileri-seviyeye-python/ – Türkçe
Online olarak Python’ı kurmadan buradan deneyebilirsiniz.
https://www.w3schools.com/python/trypython.asp?filename=demo_default – İngilizce
Python’dan ücretsiz python dersi – İngilizce
https://www.python.org/about/gettingstarted/
Genişçe döküman sevenlere- Türkçe
https://www.academia.edu/38384423/Python?auto=download
Kaynakça
[1] | Real Python. (2018, June 13). 8 World-Class Software Companies That Use Python. Retrieved from https://realpython.com/world-class-companies-using-python/ |
[1] | Team, D. (2020, January 26). Average Python Developer Salary in the US in 2020: Why Is Python Programming So Popular? Retrieved May 02, 2020, from https://www.daxx.com/blog/development-trends/python-developer-salary-usa |

Ben Kamil Canberk ATİK, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünden mezunum. Kendi alanım yanı sıra, teorik fizik, astronomi gibi konularda teorik ve pratik bilgileri, sizlere yalın ve akıcı bir dille aktarmayı planlıyorum. Yazılarımı okurken, bir sohbet havası hissedeceksiniz ve durmayın sohbete katılın.