Bu yazımızda sizlere değerli bir asker pilotu tanıtacağız. Şener Koltuk Türkiye’deki ilk F-16 test pilotudur. Hava Harp Okulunu bitirdikten sonra hava kuvvetleri komutanlığında av pilotu ve öğretmen pilot olarak görev yaptığ 17 yıl içetrisinde T-41, T-11, T-34, T-37, T-33, F-100C, F-84F, F-104 uçakları ile toplamda 3686 saat uçuş yapmıştır.

Koltuk, 1976 Kıbrıs Barış Harekatı’nda F-100 uçakları ile başarılı görevler icra etmiştir.
Nisan 1987 yılında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından ‘Öncel Projesi’ kapsamında üretilen F-16 uçaklarının test uçuşlarını yapmak üzere, Hava Kuvvetleri Komutanlığı pilotları arasında yapılan titiz araştırmalardan sonra seçilmiş ve yapılan protokol doğrultusunda TAI’de Test Pilotluğu yapmak üzere Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ayrılmıştır.

Artık kendisi Türkiye’de üretilecek olan ilk jet uçağının test uçuşları için seçilmiştir. Bu büyük bir sorumluluk ve cesaretin simgesidir. Bu göreve seçildiğide Şener Koltuk 36 yaşındaydı. TAI’de üretilen ve fabrikadan çıkan 86-068 kuyruk numaralı ilk F-16 için Şener Koltuk teste hazırdı, tarih 14 Ekim 1987, yer Ankara / Mürted. Koltuk, bu uçak ile havalanacak ve uçağın tüm sınırlarını zorlayacaktı, tüm tırmanış ve manevraları deneyecek, uçağın tüm limitlerini adeta keşfedecekti. Bu sebeple kendisine ‘Kelle Koltuk’ diyorlardı. Çünkü tüm bu işleri yaparken hakikaten kellesi koltuktaydı. Bir düşünün ülkede ilk kez üretilen bir jet uçağının uçuş testlerini yapan bir pilotsunuz, siz ilksiniz… İşte Şener Koltuk bu kadar cesurdu.

TAI’de görev yaptığı 18 yıl süresince Test Pilotu ve Uçuş Müdürü olarak yeni imal edilmiş F-16 uçakları ile toplam 1361 saat sıfır kaza kırım başarısı ile ulaşılması güç bir rekora imza atmıştır. TAI’de çalıştığı sürede tam 1042 uçuş yapmıştır. Toplamda 521 uçağın testini yaptı, tam tamına 521 kez hayatını riske attı. Bu bir Dünya rekoruydu! Fabrikadan ilk kez çıkan 521 uçağı pilot hatası olmadan test ettikten sonra düşürmeden yere indiren bir pilottu kendisi…Dünyada tekti!

Kendisine Türkiye’de üretilen ilk F-16’yı uçurmak nasıl bir histir diye sorulduğunda, Şener Koltuk şu şekilde cevaplamıştır:
O uçak bizim işçimizle yapıldı, bizim mühendisimizle yapıldı. Yani her şeyiyle bizdik. Yüzde 92’ye kadar geldik o uçaklarla biz. Bir tek burundaki kokpit kısmı hazır geliyordu. Kanat, gövde, orta gövde, arka kısmını burada yapıyorduk. Kendi insanımızın yaptığı uçağın test pilotu olmak insanı gururlandırıyor.

F-104 ile de bir macerası var kendisinin: Koltuk, tam iniş yapacağı sırada iniş takımlarının açılmadığını fark eder. Komutan Cumhur Asparuk Paşa Atla, uçak pilotumdan kıymetli değil der, kendisi atlamaz çünkü atlarsa 28 günlük uçuştan men edilip sağlık kontrolüne gidecektir ve Koltuk derki: “Çorbayı akşam evde içeceğim komutanım”. Bunun üzerine kendisi iniş takımları açılmayan bir F-104 uçağını gövde üstü yere indirir. O kadar güzel indirir ki 27 gün sonra aynı uçağı tekrar kendisi test eder ve Hava Kuvvetleri envanterine teslim eder. Böyle yetenekli, cesur ve gözü kara bir pilottu… Şener Koltuk, yeni imal edilen uçakların Türk Hava Kuvvetleri’ne zamanında teslimatında büyük rol oynamıştır.
Şener Koltuk, Amerika’dan iş teklifi de almış. Üstelik kendisine o zaman ayda 12 bin dolar maaş önerilmiş. Ancak Şener Koltuk, memleketinin gökyüzünden asla vazgeçmemiş… Kendisine bu ülke adına teşekkür ediyoruz!
Şener Koltuk’un zamanında çalıştığı TAI Uçuş Müdürlüğü, şu anda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii / Uçuş Başkanlığı adı altında “Uçuş Test, Mühendislik ve Sertifikasyon” görevlerini icra etmektedir. Çok değerli test pilotlarını ve test mühendislerini barındıran bu başkanlık F-16, Gökbey, Hürkuş ve Hürjet gibi özgün ürünlerin uçuş test faaliyetlerini yapmanın yanı sıra Hava Kuvvetleri’ne de gerekli Mühendislik deneyimini aktarmaktadır.
Havacılık sizinle olsun…
Kaynakça
[1] | Türk Havacılık ve Uzay Sanayii / Uçuş Başkanlığı |

Havacılık ve Uzay ‘Aşk’ işidir. Bu ‘Aşk’ı sizlere aşılamak amacıyla evimuzay kuruldu.
Uzay sizinle olsun…